Eesti vabariigi teenetemärkidega avaldab riik tänu neile eestimaalastele ja Eesti sõpradele, kelle töö ning pühendumuse toel saab Eesti tugevamaks, suuremaks, hoolivamaks. 

President Kersti Kaljulaid andis 2021. aastal 152 teenetemärki. Valgetähe IV klassi teenetemärgi pälvis teiste hulgas Jaak Prints – muusika- ja teatriakadeemia lavakunsti osakonna peakoordinaator, armastatud näitleja nii teatrilavadelt kui filmi- ja kinoekraanidel. Valgetähe V klassi teenetemärgiga tunnustas president Ene Kangronit – muusikapedagoogi, koorimuusika edendajat ning pikaaegset muusika- ja teatriakadeemia dotsenti, kes on õpetanud dirigeerimist ja muusikapedagoogika aluseid, täienduskoolituskeskuse juhti; Andres Otsa – näitlejat ja lavakunsti osakonna endist teenekat lavakõne õppejõudu.

SOOVIME PALJU ÕNNE ja HEAD VABARIIGI AASTAPÄEVA!

 

Ene Kangron on teinud südamega tööd, et panustada Eesti muusikahariduse edendamisse, väärtustamisse ning tutvustamisse ka rahvusvaheliselt. Ta on muusika- ja teatriakadeemia kauaaegne muusikapedagoogika dotsent ning 2000. aastast juhib ta akadeemias täienduskoolituskeskust. Ta on Tallinna meestelaulu seltsi Türnpu meeskoori peadirigent. Ene on muusikaõpetajate liidu üks asutajaid, praegu täidab ta liidu laiendatud juhatuse liikme ja välissuhete juhi kohuseid. Tema eestvedamisel on toimunud 10 üleriigilist muusikaolümpiaadi, millega on antud suurele hulgale andekatele õpilastele võimalus end proovile panna ning mille osaliste hulgast on välja kasvanud mitmeid uusi professionaalseid muusikuid ja muusikaõpetajaid.

 

Jaak Prints õppis muusika- ja teatriakadeemia lavakunsti osakonna XXI lennus Ingo Normeti käe all, alustas lavakunsti osakonnas lavakõne õppejõuna 2016. aastal, on alates 2018. aasta sügisest osakonna peakoordinaator ning alates 2020. aasta sügisest juhendab koos Külli Teetammega XXXI lendu.

 

Andres Ots lõpetas TRK lavakunstikateedri III lennu Voldemar Panso käe all, töötas 1964.–65. aastani kateedri laborandina ning alates 1996. aastast oli ta kahekümne aasta vältel teenekas lavakõne õppejõud, kelle õpilaste hulka kuulub ka Jaak Prints.

 

Teatriloolane Piret Kruuspere: “Olgugi eri põlvkondade mehed, on nad mõlemad oma näitlejaloomingu ja koolmeistritööga alal hoidnud teatrimälu – nii isiklikku pereliini pidi kui ka sümboolses teatrihariduse sugupuus. Andnud-arendanud edasi Voldemar Panso ja Leo Kalmeti, Helmi Tohvelmani ja Karl Adra, Ingo Normeti ja Meeli Söödi põhitõdesid. Nende hääl ja mõte on kandnud – nii teatrilaval kui vajaduse korral ka ühiskondlikul skeenel. Meenutame Andres Otsa lauluõhtut “Laulud sõelal” Noorsooteatris 1977. aastal ja Jaak Printsi soololavastust “Kodumaa karjed“ 2015. aastal teatris NO99.”

 

Õnnitleme suure tunnustuse puhul ka lavakunsti osakonna vilistlasi Mari-Liis Lille ja Ivo Uukkivi, samuti lavakunsti osakonnas õpetanud Eero Epnerit. Palju õnne ja jätkuvat jaksu!

 

Vt ka: teenetemärgi saaja Jaak Prints: “Noortel talentidel peab olema ruumi areneda ja välja kujuneda”