Neljapäeval, 2. veebruaril avati Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia 4. korruse fuajees Eesti Kunstiakadeemia vilistlase Joonatan Mäggi skulpuur „Kohtumine Bachiga“, mis on autori ehte ja sepise eriala bakalaureusetöö ning mille juhendajad olid Nils Hint ja Urmas Lüüs.

Teos on kummardus suurele heliloojale. „Skulptuur räägib minu pikaajalisest huvist Bachi loomingu vastu, mille olen ühendanud oma suure kire, hõõguva rauaga. Teosesse on talletatud orelisonaat nr. 4, e-moll, BWV 528 teise osa kahe esimese takti meloodia. Skulptuuri näol olen raua abil loonud uue noodikeele,“ sõnab Joonatan Mäggi.

Skulptuur koosneb 19 lattrauast. Kaks esimest lattrauda tähistavad dieese ehk kõrgendusmärke. Järgnevad 17 latti tähistavad noote. Iga lati pikkus tuleneb antud noodi klaverikeele heliseva osa pikkusest. Joonatan Mäggi: „Mõõtsin nende kahe takti kõikide nootide keelte pikkused kontsertklaveril ning korrutasin neljaga, et saada monumentaalne tulemus, aga et säiliks proportsionaalne suhe. Rütmi tähistamiseks olen kasutanud mulgustamise tehnikat ning dieeside tähiseks on lattide ülemises paremal nurgas asuv muljutud ümar kausjas lohk. Dieesi kehtetuks muutev bekaar on tähistatud latil küljepealse muljumisega.“

Teos kaalub ligikaudu 353 kg, materjali kogupikkus on 27,94 m.

Foto autor: Siim Lõvi / ERR

Meediakajastusi:
EMTA fuajees avati Joonatan Mäggi skulptuur „Kohtumine Bachiga“ (ERR)