Kolmapäeval, 8. veebruaril kell 19.00 astuvad Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kontserdi- ja teatrimaja suures saalis üles viiuldaja Arvo Leibur ja pianist Johan Randvere. Kontsert „Naiste maailm“ toimub EMTA uue kammermuusikasarja „Meistrid laval“ raames. Kavas on Agnes Tšetšulini, Laura Netzeli, Ingeborg von Bronsarti, Ester Mägi, Alisson Kruusmaa, Lili Boulangeri, Florence Price’i, Clara Schumanni ja Anna Veismane looming.

„Meie kontserdi kava algab teostega, mida tõenäoliselt ei ole keegi Eestis veel kuulnudki. Nende autoriteks on Laura Netzel, Agnes Tšetšulin, Ingeborg von Bronsart – naised, kes olid eelmise sajandi alguses ja üle-eelmise lõpus suurepärased interpeedid, kunstnikud, loomeinimesed, muusikategelased ning ka heliloojad,“ tutvustab kontserdil esitatavaid naisheliloojaid Arvo Leibur.

Johan Randvere lisab: „Ajalooliselt on tähtis fakt, et Florence Beatrice Price oli esimene Ameerika tumedanahaline naishelilooja ning ühtlasi sümfonist. Lili Boulanger, kuulsa Nadia Boulangeri õde, võitis aga esimese naisena Grand Prix de Rome heliloomingu preemia. Kontserdil kõlab ka eesti helilooja Alisson Kruusmaa looming ning seekord on see eriline sellepärast, et just meie esitame tema loomingut esimest korda Universali kirjastuse nootidest.“

„Meil on rõõm kutsuda kuulajaid Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kontserdi- ja teatrimajja osa saama uuest kammermuusikasarjast „Meistrid laval”, mille eesmärk on pakkuda kuulajatele kõrgetasemelisi ja eriilmelisi kontserdikavu, mida esitavad meie akadeemia õppejõud ja külalised,“ sõnab EMTA loometegevuse ja välissuhete prorektor Henry-David Varema ning lisab: „Hea meel on, et sarja avavad just need kaks suurepärast interpreeti – Arvo Leibur ja Johan Randvere, kes toovad publikuni väga omanäolise kava.“

Arvo Leibur on Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia keelpillide õppejuht ning viiuli professor. Ta on olnud üle kahekümne aasta Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri kontsertmeister. 2005. aastal omistati talle Eesti Muusikanõukogu interpretatsioonipreemia panuse eest ERSO kõlapildi kujundamisse ja silmapaistva solistitegevuse eest. Leibur on lisaks töötanud 12 aastat Hollandis erinevate orkestrite kontsertmeistrina. 2008. aastal omistati talle Hollandi Kuningriigi Oranje-Nassau orden. 2015. aastal pälvis ta Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemia kaaluka panuse eest Eesti muusikaellu ja keelpillikultuuri arengusse ning 2023. aastal tunnustab Eesti Vabariigi president Arvo Leiburit Valgetähe IV klassi teenetemärgiga.

Solisti ja kammermuusikuna on Leibur andnud kontserte kogu Euroopas. Ta on salvestanud sooloplaadi „Euroopa virtuoosid“ Corelli, Paganini, Handoškini, Kuulbergi, Bulli ja Wieniawski muusikaga, Tubina viiuliteostega albumi firmale BIS koos pianist Vardo Rumesseniga, lisaks mitmeid CD-plaate („Viva España“, „Tango King Astor Piazzolla“, „Drama“) koos Terje Terasmaa ja Heiki Mätlikuga.

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia doktorant Johan Randvere on arvukate tunnustustega pärjatud pianist. Tema lavakogemus hõlmab ülesastumisi mainekates saalides nagu New Yorgi Carnegie Hall, Vancouveri Chan Center, Milano Puccini nim saal jt, ning soleerimist paljude orkestrite ees, sh Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, Tallinna Kammerorkester, Läti Riiklik Sümfooniaorkester ja Vanemuise Sümfooniaorkester. Randvere on pälvinud Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemia „Ela ja sära“ (2017) ning Eesti Interpreetide Liidu stipendiumi. 

Kontsert on õpilastele, üliõpilastele ja pensionäridele tasuta.

Fotogalerii asub EMTA Facebookis.