Loeng lavahirmust. Maria Meerovitš

14.02.2024 kell 17:00
A-402

MARIA MEEROVITŠI loeng “Lavahirmust”
14. veebruaril kell 17.00-19.00 A-402

Pianist Maria Meerovitš on sündinud Peterburis mittemuusikute peres, kus muusika oli sellegi poolest oluline. Nii alustaski kuueaastane Maria klaveriõpingutega ning esines juba kaheksa-aastaselt esimest korda Peterburi Filharmoonias. Õpingud jätkusid Peterburi Konservatooriumi noorteosakonnas  M. Freindlingi ja M. Lebedi juures ning prof. Anatol Ugorski käe all N. Rimski-Korsakovi nim. Peterburi Konservatooriumis.

1990. aastal pälvis Maria Yehudi Menuhini fondi “Fonds Alex de Vries” stipendiumi ning asus elama Belgiasse, kus lõpetas Antwerpeni Kuningliku Konservatooriumi cum laude ja alustas kohe samas õppeasutuses klaveri- ja kammermuusika õpetamist. Pärast 10-aastast edukat pedagoogikarjääri on Maria oma oskusi jaganud klaveri- ja kammermuusikameistriklassides üle terve maailma.

Peale õpingute võitis ta mitmeid rahvusvahelisisi konkursse ja on sellest ajast alates esinenud nii soolo- ja kammermuusikakontsertidega USAs, Jaapanis, Taiwanis, Brasiilias, Lõuna-Aafrika Vabariigis, Lõuna-Koreas, Iisraelis ja Euroopas sellistes nimekates saalides ja festivalidel nagu Amsterdami Concertgebouw, Hamburgi Elbphilharmonie ja Laeiszhalle, Peterburi Filharmoonia, Praha Rudolfinum, Pariisi Théâtre des Champs Élysées ja Cité de la Musique, Cannes’i Palais des Congrès, Tokyo Opera City Hall, Pekingi National Center for the Performing Arts, Rio de Janeiro Teatro Municipal, Bad-Kissingeni, Schleswig-Holsteini, Newporti ja Heidelbergi festivalid ning Pharose Kammermuusikafestival (Küpros).

Maria on teinud koostööd ja salvestusi paljude rahvusvaheliselt tunnustatud kammermuusikapartnerite ja dirigentidega, kelle hulka kuuluvad Martha Argerich, Philippe Hirschhorn, Saulius Sondeckis, Vadim Repin, Dora Schwarzberg, Boris Berezovsky, Daniel Hope, Daishin Kashimoto, Boris Brovtsyn, Dmitri Jurovski, Christian-Pierre La Marca, Elisabeth Watts ja Daniel Smith. Üks parimaid ansamblipartnereid on trompetist Sergei Nakarjakov, kellega esineti 2005. aastal ARTE lavastuses “Ich war nie ein Wunderkind”.

Solistina on Maria esinenud paljude orkestritega üle maailma, sealhulgas Londoni Filharmooniaorkestriga, Stuttgardi Kammerorkestriga, Taiwani Riikliku Sümfooniaorkestriga, Schleswig-Holsteini Festivaliorkestriga, Inglise Kammerorkestriga, Deutsche Radio Philharmonie, Orchestre Philharmonique de Cannes jt.

Maria uurimustöö professionaalsete pianistide raskest kõõlusepõletikust ning tema enda täieliku paranemise kogemusel põhinev harjutuste loetelu muutis oluliselt tema igapäevast tööd klaveriõpetajana. Ka tema praegused loengud lavahirmust on leidnud märkimisväärset vastukaja professionaalsete muusikute seas.